Thanks !Jeżeli chcesz „zachować swój charakter”, nie zmieniaj niczego!
Jeśli chcesz zrobić krok naprzód (w kierunku neutralności) wypróbuj cyfrowy monitor DSP z korekcją pomieszczenia i wyrównywaniem subwoofera:
1) Genelec 8330A + Genelec 7350A + zestaw kalibracyjny GLM
2) Neumann KH120II + Neumann 750DSP + zestaw kalibracyjny MA1 (tutaj potrzebny jest interfejs z wejściem fantomowym mikrofonu)
...lub coś podobnego.
So maybe I'll write down more or less what I'm looking for - 6 inches is the maximum size, I don't have a budget, we can set it at $5,000 per pair, I have an Atc scs 70 subwoofer but it doesn't work in my room, I've explored the whole room with REW, I have active traps and absorbers, I use ARC studio. I live in Poland, I have access to everything. Could you recommend something? I really like JBL 305 because I've made a lot of tracks on them and I want something similar.Cześć @Narwi! Witamy w ASR.
Jaki jest twój budżet?
Czy są jakieś ograniczenia co do rozmiaru?
Używany czy nowy?
Jaka jest Twoja odległość słyszenia?
Czy używasz subwoofera?
W jakim kraju się znajdujesz?
And yet you're considering the 8 inch 308P?6 inches is the maximum size
Would your work benefit from proper bass extension? Or is that not really useful to you?I don't have a budget, we can set it at $5,000 per pair, I have an Atc scs 70 subwoofer but it doesn't work in my room
I am considering 8 inches, but only JBL because it is a similar signature and is more linear than 305.A mimo to pod uwagę pod uwagę 8-calowy model 308P?
Czy Twoja praca skorzystałaby na rozszerzonym basu? Czy to nie jest dla Ciebie zbyt trudne?
I've used the mk 1 305s and have some mk ii 308s in my home theater setup. I also have used both for mixing recordings. I mix in more of a mid-field than near field situation. I know such subjective comparisons are tough, but I'd say the 308 is better in every way, and not worse in any way. Maybe a general 10% improvement. Some areas are barely better, but nothing is worse. You will know it is better, nothing will bother you, it is of a very similar character. It is not a knock your socks off, big jump in what you get. Now I think the 305s are pretty good anyway, so this isn't really faint praise. OTOH, when I listen using F208s which are my front right and left channels vs the 308s there is a much bigger jump in quality to the F208 which you would expect. The larger speakers can do some things the small ones cannot, but in general maybe a 40% improvement in what you hear. You will need some good recordings or you may not hear that much difference.Thanks people , I must test 308 and 705 and find better update
Thanks !Używałem mk 1 305 i mam kilka mk ii 308 w moim kinie domowym. Używałem też obu do miksowania nagrań. Miksuję bardziej w średnim polu niż w bliskim polu. Wiem, że takie subiektywne porównania są trudne, ale powiedziałbym, że 308 jest lepszy pod każdym względem i nie gorszy w żaden sposób. Może ogólna poprawa o 10%. Niektóre obszary są ledwo lepsze, ale nic nie jest gorsze. Będziesz wiedział, że jest lepszy, nic cię nie zawiedzie, ma bardzo podobny charakter. To nie jest coś, co zwali cię z nóg, duży skok w tym, co dostajesz. Teraz myślę, że 305 są całkiem dobre, więc to nie jest naprawdę słaba pochwała. Z drugiej strony, kiedy słucham używając F208, które są moimi przednimi prawymi i lewymi kanałami w porównaniu z 308, jest znacznie większy skok jakości w porównaniu z F208, czego można by się spodziewać. Większe głośniki potrafią robić rzeczy, których małe nie potrafią, ale ogólnie może to być 40% poprawa tego, co słyszysz. Będziesz potrzebować dobrych nagrań, inaczej możesz nie usłyszeć dużej różnicy.