• WANTED: Happy members who like to discuss audio and other topics related to our interest. Desire to learn and share knowledge of science required. There are many reviews of audio hardware and expert members to help answer your questions. Click here to have your audio equipment measured for free!

Topping A70 Pro HP & Preamp Review

Rate this preamplifier and headphone amp:

  • 1. Poor (headless panther)

    Votes: 15 4.3%
  • 2. Not terrible (postman panther)

    Votes: 7 2.0%
  • 3. Fine (happy panther)

    Votes: 38 10.9%
  • 4. Great (golfing panther)

    Votes: 289 82.8%

  • Total voters
    349

Boduke

New Member
Joined
May 18, 2024
Messages
3
Likes
0
In terms of distorsion with an he1000se in xlr, better to use it with high or low gain? Dac is d90III set with xlr 5v output
 

staticV3

Master Contributor
Joined
Aug 29, 2019
Messages
8,821
Likes
14,232
In terms of distorsion with an he1000se in xlr, better to use it with high or low gain? Dac is d90III set with xlr 5v output
Always use the lowest gain that still gives you satisfying volume.

If Low gain gets loud enough for you, then use Low gain.

If Low gain is too quiet, even with the Amp set to Max volume, then use Medium gain.

Etc etc.
 
Joined
Apr 17, 2024
Messages
6
Likes
4
Hello... I am having a strange issue with my A70/D70 Octo set up.
When using BAL (XLR interconnects, 4.4 output) the right channel cuts out after 4 seconds every time. If I touch the vol knob on the A70 even one tick, the sound comes back for another 4 seconds and then cuts out again.
I have tried swapping the XLR cables, no change. Tried two sets of headphone cables, happens on both. However if I swap L and R connecting to the headphones, the L channel then cuts out. So, it's not the headphone drivers themselves.
No problems using SE via RCA interconnects.
I have emailed Topping but any ideas?
 

formdissolve

Senior Member
Forum Donor
Joined
Jul 19, 2019
Messages
486
Likes
397
Location
USA
Hello... I am having a strange issue with my A70/D70 Octo set up.
When using BAL (XLR interconnects, 4.4 output) the right channel cuts out after 4 seconds every time. If I touch the vol knob on the A70 even one tick, the sound comes back for another 4 seconds and then cuts out again.
I have tried swapping the XLR cables, no change. Tried two sets of headphone cables, happens on both. However if I swap L and R connecting to the headphones, the L channel then cuts out. So, it's not the headphone drivers themselves.
No problems using SE via RCA interconnects.
I have emailed Topping but any ideas?
Is it on the latest firmware? I suspect it could be a broken unit.. hope you have a warranty.
 
Joined
Apr 17, 2024
Messages
6
Likes
4
Topping is emailing me back now, trying to determine the issue.
Quick update after testing a bit more: balanced works fine in pre-amp mode.
D70 Pro Octo-> XLR->A 70 Pro PRE MODE->RCA (Active Speakers) = OK
So this leads me to believe it is indeed somewhere in the amplification stage, not cables, the dac, etc.
 

Dunring

Major Contributor
Forum Donor
Joined
Feb 7, 2021
Messages
1,411
Likes
1,566
Location
Florida
Topping is emailing me back now, trying to determine the issue.
Quick update after testing a bit more: balanced works fine in pre-amp mode.
D70 Pro Octo-> XLR->A 70 Pro PRE MODE->RCA (Active Speakers) = OK
So this leads me to believe it is indeed somewhere in the amplification stage, not cables, the dac, etc.
Just as a last ditch effort before returning for warranty, maybe do a factory reset, then reflash the latest firmware and try it one last time. I just put together an A70Pro E70 9028Pro in 5v mode and the thing is literally the best amplifier I've ever heard using an optical USB cable to a hub. 2.02 is the current version.
 
Joined
Apr 17, 2024
Messages
6
Likes
4
Just as a last ditch effort before returning for warranty, maybe do a factory reset, then reflash the latest firmware and try it one last time. I just put together an A70Pro E70 9028Pro in 5v mode and the thing is literally the best amplifier I've ever heard using an optical USB cable to a hub. 2.02 is the current version.
Thanks for the suggestion. No change though.
At the suggestion of Topping, I put the XLR cables into the A70 Inputs backwards (see the image) and indeed the right channel was still the one cutting out.
Tried with other headphones and same problem.
Fingers crossed warranty service goes okay.
 

Attachments

  • XLR opposite inputs.png
    XLR opposite inputs.png
    10.7 KB · Views: 41

Dunring

Major Contributor
Forum Donor
Joined
Feb 7, 2021
Messages
1,411
Likes
1,566
Location
Florida
Thanks for the suggestion. No change though.
At the suggestion of Topping, I put the XLR cables into the A70 Inputs backwards (see the image) and indeed the right channel was still the one cutting out.
Tried with other headphones and same problem.
Fingers crossed warranty service goes okay.
Where did you buy from? I buy audio equipment all the time and might know someone if it's a big retailer or tier one distributor.
 

Sokel

Master Contributor
Joined
Sep 8, 2021
Messages
6,552
Likes
6,757
Thanks for the suggestion. No change though.
At the suggestion of Topping, I put the XLR cables into the A70 Inputs backwards (see the image) and indeed the right channel was still the one cutting out.
Tried with other headphones and same problem.
Fingers crossed warranty service goes okay.
I see a couple of posts like that going around these days.
Maybe a major thread about failures with proof of ownership is not the worst idea after all as single posts sometimes gets ignored or get little attention.

It would be way easier this way to see a frequently failed device or just a bad sample.
 
Top Bottom